Asus ROG Rapture GT-AC5300

ROG GT AC5300 router

Hardcore gamere har brug for hurtige systemer med kraftige grafikkort for at opnå en fordel når der konkurreres online. Men alt den højeffektive hardware betyder ingenting, hvis din router ikke kan levere det nødvendige datagennemløb til at kompensere for netværksforsinkelse.

Det er her, Asus ROG Rapture GT-AC5300 kommer ind i billedet.

En avanceret router med tre bånd designet til gamere. Dette bæst af en router ser lige så godt ud, som den fungerer. Den tilbyder hardware- og software-baseret gaming-acceleration og prioritering, en stor stak LAN-porte, robust beskyttelse mod malware og vira og en effektiv quad-core processor.

Hop til afsnit

Den er måske en anelse på den dyre side og fylder ganske rigtigt i landskabet, men dens lynhurtige ydeevne og robuste funktioner gør den uundværlig, uanset om du er seriøs online gamer, eller om du administrerer et travlt hjemmenetværk.

Et monster af en gaming-router

Et meget mere aggressivt “look” på en router, skal man lede længe efter…

Med en størrelse på 6,35 x 24,38 x 24,35 cm (højde, bredde og dybde), er ROG Rapture GT-AC5300 en enorm router.

Design og porte

Det sorte kabinet med kobberkantning prydes af det velkendte logo for Asus Republic of Gamers (ROG) og har hele otte aftagelige og justerbare antenner. (Det er dobbelt så mange, som du får med f.eks. Netgear Nighthawk Pro Gaming XR500.) Den ligner en enorm edderkop, der ligger på ryggen.

Seks små LED indikatorlys på forsiden viser status for strøm, 2,4GHz aktivitet, 5GHz aktivitet, WAN- og LAN-opkobling og WPS-aktivitet.

På venstre side sidder knapperne til aktivering/deaktivering af Wi-Fi, til at tænde og slukke for LED-lysene og til at starte WPS.

Omme på bagsiden er der hele otte gigabit LAN-porte, to USB 3.0 porte, en WAN-port, samt afbryder og nulstillingsknapper. To af LAN-portene kan parres for link-sammenlægning, så de leverer hastigheder på 2 Gb/s på sammenlægningskompatible NAS-enheder, der tilsluttes routeren.

Specifikationer og features

ROG Rapture GT-AC5300 er en 4×4 802.11ac router med tre bånd (tri-band), drevet af en 1,8GHz CPU med fire kerner (quad-core), 1GB RAM og 256MB flash hukommelse.

Den bruger 1024QAM (Quadratur Amplitude Modulation) teknologi til at nå maksimumshastigheder på op til 1000 Mb/s på 2,4GHz båndet og op til 2167 Mb/s på hvert 5GHz bånd.

Den understøtter også alle de seneste 802.11ac teknologier, herunder Multi-User Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO) simultan data-streaming og stråleformning (Beamforming). Sidstnævnte bidrager til at forbedre ydeevnen ved at sende data via et fokuseret signal mere direkte til tilsluttede klienter, i stedet for at sende dem over et bredt spektrum.

Gaming-funktioner

Det, der skiller ROG Rapture GT-AC5300 fra andre avancerede routere, er dens spilforbedrende funktioner. En af disse funktioner er et par LAN-porte, der automatisk får netværksprioritet for at sikre, at din spilleenhed eller din konsol bliver favoriseret med størstedelen af båndbredden.

En anden er GameBoost, som analyserer dit netværk and prioriterer spiltrafik på Sony PlayStation, Nintendo Wii og 3Ds, samt Microsoft XBox One spilkonsoller.

Denne router byder også på native support for Gamer’s Private Network (GPN). GPN, som drives af WTFast, tilbyder en privat, sikker forbindelse med spilleservere og giver reduceret forsinkelse (latency) og optimeret ydeevne for over 1000 kompatible spiltitler. Og for brugere, der kører med en VPN, som kan mindske spillets ydeevne, giver VPN Fusion funktionen mulighed for at bruge en VPN-forbindelse sideløbende med en almindelig internet forbindelse for at holde spillene kørende med tophastighed.

ROG Rapture GT-AC5300 har også det Trend Micro-drevne Intrusion Protection System (IPS) til spil, som analyserer netværket og beskytter det mod online trusler som malware-angrebne websteder, virus-inficerede klient-enheder, tjenestenægtelsesangreb, ransomware-angreb og eksterne hacking-angreb.

Det blokerer websteder, der vides at være ansvarlige for phishing- og spam angreb. Der leveres også robust forældrekontrol, som giver dig mulighed for at spærre adgangen til websteder med indhold uegnet for børn, websteder forbundet med streaming-indhold og store filoverførsler (såsom torrent downloads) og websteder, der tilbyder sociale netværkstjenester (Facebook, Twitter, etc.). Du kan endda også begrænse netværksadgang for bestemte klientapplikationer.

Imponerende kontrolpanel

Du kan konfigurere og administrere alle gaming-centriske funktioner ved hjælp af en ret tjekket ROG Gaming Center internetkonsol/kontrolpanel og mobilapp.

Den åbnes til en skærm med en brugerflade, der har en lang menu over generelle og avancerede indstillinger i venstre side. Til højre er der en graf over netværkstrafik, der viser transmissioner i realtid, såvel som upload- og download-aktivitet og en internet-status graf, der viser hvilke bånd er tilsluttet. Du kan også se en gengivelse af netværkets ping-aktivitet og ping-afvigelser. Der er, med andre ord, ikke et øje tørt.

Genereller funktioner og features

I menuen for generelle indstillinger finder du faner for ovennævnte IPS, spilboost og GPN funktioner, såvel som en spilradar-funktion, hvormed du kan se servere verden over for bestemte spil, de lande de ligger i og deres ping-status. Desuden kan du i spilprofil-sektionen optimere pakkedistributionen for bestemte spiltitler for at forbedre ydeevnen.

En funktion til analyse af trafik giver dig mulighed for at se netværksbrug efter klient eller applikation og en Wi-Fi radar funktion giver dig mulighed for at foretage et site survey, se Wi-Fi statistikker (såsom signalforstyrrelser og kanalbrug) samt løse problemer med trådløse funktioner.

I menuen for avancerede indstillinger finder du et netværkskort, såvel som grundlæggende og professionelle trådløse indstillinger. Sidstnævnte omfatter RADIUS indstillinger og professionelle indstillinger til justering af ting som Beacon Intervaller, aktivering og deaktivering af stråleformning og MU-MIMO, samt tilpasning af RTS-grænsen (mere om RTS her).

Her kan du også oprette gæstenetværk, konfigurere LAN- og WAN-indstillinger, konfigurere “AiCloud”-indstillinger (så du kan få forbindelse til dine data alle steder fra), se system logs og endda konfigurere routeren til at fungere med Alexa-talekommandoer (Amazons smarthøjttaler) og IFTTT-appletter (if this then that).

Andre avancerede indstillinger omfatter USB-applikationer, IPv6 og firewall indstillinger, admin-indstillinger og værktøjer til analyse og konfigurering af båndbreddeudnyttelse, såvel som konfigurering af Wake på LAN-indstillinger.

Alexa- og IFTTT-funktionerne er særligt bemærkelsesværdige. Du kan bruge Amazon Alexa talekommandoer til at aktivere routerens gæstenetværk, opdatere firmware og stoppe internetforbindelsen midlertidigt.

Du kan også bruge IFTTT-appletter til at få routeren til at reagere på andre IFTTT-aktiverede enheder, såsom dørlåse og kameraer, og til at få bestemte begivenheder til at udløse routerhandlinger.

For eksempel kan du få routeren til at slukke for dit Wi-Fi ved solnedgang, eller når du går i seng, og til at tænde for Wi-Fi, når du kommer hjem. Du kan også få IFTTT til at sende en mail, når dit barn logger ind på netværket.

Opsætning og hastighedstest

Det er let at installere din ROG Rapture GT-AC5300 ved hjælp af brugerfladen eller mobilappen. Jeg indtastede http://router.asus.com i adresselinjen på min browser, hvilket startede en opsætningguide. Jeg valgte Trådløs Router modus fra menuen, som også omfatter Forstærker modus, AP modus, Media Bridge modus og AiMesh modus. (Det sidste valg giver dig mulighed for at bruge andre Asus routere som knudepunkter til oprettelse af et “mesh” netværk.)

Du kan vælge at overlade det til routeren at vælge det bedste bånd, eller du kan adskille de tre bånd. Jeg gjorde sidstnævnte for testningen. Jeg valgte DHCP som min internetforbindelse, oprettede et brugernavn og en adgangskode, og opdaterede firmwaren. Hele processen tog under fem minutter.

ROG Rapture GT-AC5300 klarede sig rigtig godt og solidt i vores testning for gennemløbshastighed.

På vores SU-MIMO tests på 2,4GHz båndet, var scoren på 128 Mbit/s omkring 30 Mbit/s hurtigere end D-Link AC5300 Ultra DIR895L/R og Netgear Nighthawk X10 R9000, skønt den lå 20 Mbit/s bag Linksys WRT32X. Ved en afstand på 9 meter nåede den 75 Mbit/s, som var lige en anelse foran D-Link og Netgear modellerne. Igen lå Linksys WRT32X i spidsen.

ROG Rapture GT-AC5300’s score på 601 Mbit/s på vores test for 5GHz på nært hold var den højeste, vi har set til dato fra alle routere, og det var også den første til at overskride 600 Mbit/s. Netgear R9000 nåede op på 558 Mbit/s, og D-Link DIR-895L/R scorede 515 Mbit/s. Linksys WRT32X dannede bagtrop med en score på 464 Mbit/s. Ved en afstand på 9 meter scorede GT-AC5300 330 Mbit/s hvilket vil sige den slog Linksys og D-Link, men ikke Netgear.

Vi foretog vores MU-MIMO tests for simultan-data-streaming tests ved hjælp af tre identiske Acer Aspire R13 bærbare computere udstyret med Qualcomms QCA61x4A MU-MIMO kredsløb. Her scorede ROG Rapture GT-AC5300 225 Mbit/s på vores test på nært hold, og den slog Netgear og Linksys modellerne, men ikke D-Link. Ved 9 meter var dens score på 135 Mbit/s den bedste i gruppen.

Derefter: Vores filoverførselstests, hvor vi bruger en mappe på 1,5GB, der indeholder en blanding af billed-, video-, musik- og dokumentfiler på et tilsluttet USB drev til at måle læse- og skrivehastigheder. Her kunne ROG Rapture GT-AC5300 desværre ikke helt følge trop med de hurtigste.

Dens score på 39 MB/s (og det er megabyte per sekund) for skrivetesten var identisk med scoren fra D-Link DIR-895L/R, men betydeligt langsommere end Linksys WRT32X og Netgear Nighthawk R9000. Dens læsehastighed på 42 MB/s var lidt langsommere end Linksys og var 47 MB/s langsommere end Netgear.

Konklusion: Al den router du kan klare

Asus ROG Rapture GT-AC5300 er overkill for de fleste hjemmebrugere, men hvis du tager dit gaming og onlinespil alvorligt og gerne vil sikre at dit netværk leverer maksimalt gennemløb til alle dine behov i forbindelse med spil og streaming, er denne router den bedste du kan få pt.

Den leverede det hurtigste 5GHz gennemløb på nært hold af nogen router, vi har testet, og dens scores for 2,4GHz og MU-MIMO var også rigtig gode. Den byder på et helt læs GB LAN-porte med indbygget acceleration til spillebrug og masser af andre gaming-centriske optimeringsfunktioner, som alle styres via en veldesignet, og let tilgængelig, brugerflade.

Routeren er ikke billig, og dens filoverførsel kunne godt være lidt bedre, men ingen af disse ulemper gør den ufortjent til bredbåndpriser.dk’s klare anbefaling indenfor avancerede routere.

Betaler du for meget for din internetforbindelse?
Prøv et hurtigt tjek og se hvor meget du kan spare.