Asus RT-AC66U B1 gigabit dual-band Wi-Fi router

Asus RT AC66U B1 anmeldelse

Hvis du overvejer at erstatte din forældede router, men der er lavvande i kassen, så tag lige et kig på Asus RT-AC66U B1.

RT-AC66U B1, som er en dual-band router, er udstyret med fire LAN-porte og tilbyder indbygget malware beskyttelse fra Trend Micro og brugervenlig servicekvalitet (QoS) samt forældreindstillinger.

Dens solide ydeevne, robuste funktionssæt og overkommelige pris gør den fortjent til bredbåndpriser.dk’s klare anbefaling af routere til budgetpris.

Hop til afsnit

Hvad er nyt?

Da vi skrev anmeldelse af den originale RT-AC66U router tilbage i 2012, fik den vores anbefaling for sin ydeevne og funktioner. Den seneste udgave, RT-AC66U B1, har det samme teksturerede, sorte kabinet, men tilbyder nogle få opgraderinger i form af et nyere og mere effektivt chipsæt, tilføjelse af en USB 3.0 port, AiProtection fra Trend Micro og kompatibilitet med Asus’ AiMesh teknologi, som giver dig mulighed for at skabe et mesh netværk ved at kombinere forskellige modeller af Asus routere.

Design og layout

Routerenheden måler 4,3 x 21,5 x 15 cm (H x B x D), og den har tre faste, justerbare antenner. På bagpanelet er der fire GB LAN-porte, en WAN-port, en USB 2.0 port, et strømstik og -afbryder, nulstilling- og WPS-knapper.

Der er en USB 3.0 port på forsiden og der er aktivitets-LED’er ovenpå til strøm, internet, alle fire LAN-porte og begge antennebånd.

RT-AC66U B1 drives af en 1GHz dual-core CPU, 128 MB flashhukommelse og 256 MB RAM. Det er en 3×3 AC1750 router, der kan nå tophastigheder på op til 450 Mbit/s på 2,4GHz båndet og op til 1300 Mbit/s på 5GHz båndet.

Understøttede teknologier

Den understøtter “beamforming”, som transmitterer signaler direkte til klienterne, men ikke MU-MIMO simultan data streaming.

RT-AC66U B1 administreres via den internetbaserede AsusWRT adminkonsol eller via den brugervenlige Asus Router app til iOS og Android enheder.

Konsollen åbnes til en skærm med et netværkskort i midten, et systemstatus panel til højre og generelle og avancerede indstillingsmenuer til venstre.

Den generelle menu omfatter gæstenetværker og USB-applikationer, såvel som en funktion til analyse af trafik, der viser klientens netværksbrug i form af tid og data.

I AiProtection-indstillingerne kan du konfigurere Trend Micros netværksbeskyttelsesværktøjer, herunder blokering af ondsindede websteder, tovejs IPS (Intrusion Prevention System), beskyttelse mod inficerede enheder og router-sikkerhedsevaluering.

Andre generelle indstillinger omfatter adaptiv servicekvalitet, der giver dig mulighed for nemt at tildele netværksprioritet baseret på applikation og omfatter spil, mediestreaming, internetsurfing og brugerdefinerede forhåndsindstillinger.

Her kan du også se en historik over besøgte websteder for hver klient og begrænse tildeling af båndbredde.

Brug AiCloud indstillinger til at tilslutte og administrere routeren hvor som helst fra via internettet.

I den avancerede menu kan du konfigurere indstillinger for MAC filtrering, radius server og trådløs bro, samt professionelle indstillinger som RTS-grænse, Beacon Interval, førnævnte beamforming og WPS-forbindelse.

Andre avancerede valgmuligheder giver dig mulighed for at konfigurere VPN, IPv6 og firewall-indstillinger og se systemlogs, opgradere firmware og sikkerhedskopiere dine router-indstillinger.

God ydeevne til prisen

Moderne routere er som regel meget lette at installere og konfigurere og sådan er det også med RT-AC66U B1.

Opsætning

Jeg startede med at tilslutte routeren direkte til min stationære PC og til min kabelmodem og så gik der lige et minut eller to før den fik en IP-adresse og fik forbindelse til internettet.

Jeg indtastede http://router.asus.com i browseren, hvilket automatisk startede Quick Setup værktøjet. Jeg bekræftede min IP-adresse, skiftede brugernavn og adgangskode på routeren, omdøbte SSID (netværksnavnet) og adgangskoder for begge frekvenser og det var sådan set det hele for at få det op at køre.

Tests

RT-AC66U B1 klarede sig bedre end andre billige routere, vi har testet. Dens score på 97 Mbit/s på vores 2,4GHz test på nært hold (i samme lokale) var meget hurtigere end dens forgænger, RT-AC66U og D-Link DIR-859. Den slog også TP-Archer C7 V2, omend kun med 6 Mbit/s. I 2,4GHz 9-meter testen slog RT-AC66U B1’s score på 65 Mbit/s den ældre RT-AC66U og Archer C7 V2 med meget lidt, men den var dobbelt så hurtig som D-Link DIR-859.

RT-AC66U B1’s datagennemløb på 5GHz-båndet var betydeligt bedre, end hvad vi så med den oprindelige RT-AC66U. Den scorede 551 Mbit/s i testen på nært hold, sammenlignet den gamle routers score på 129 Mbit/s. D-Link DIR-859 og Archer C7 V2 lå også bag RT-AC66U B1 i denne test. Ved 9 meter nåede RT-AC66U B1 op på 230 Mbit/s, hvilket er næsten det dobbelte af scoren fra 2012-versionen og D-Link DIR-859. Archer C7 V2 førte an med en score på 250 Mbit/s.

For at teste effektiviteten ved filoverførsel flytter vi en mappe på 1,5GB indeholdende en blanding af musik-, video-, billed- og dokumentfiler mellem et USB-drev og en kabeltilsluttet stationær PC, mens vi måler tiden på dens læse- og skrivehastigheder.

RT-AC66U B1 scorede 34 MB/s på skrivetesten og 38 MB/s på læsetesten, hvilket er bedre end TP-Link Archer C7 V2, som scorede 27 MB/s på begge tests. Dog var der ingen af routerne, der kunne konkurrere med vores vinder, Netgear X10 R9000 Nighthawk, som scorede en helt fantastisk 77 MB/s (skrive) og 89 MB/s (læse).

Konklusion: En god budget-router

Med Asus RT-AC66U B1 får du Wi-Fi med dual-band, masser af administrative indstillinger og indbygget beskyttelse mod vira, inficerede enheder og anden malware, altsammen til omkring 750 kr. (i skrivende stund).

Den klarede sig bedre end tilsvarende billige routere i de fleste af vores tests og den var meget let at installere og konfigurere ved hjælp af den intuitive AsusWRT interface. På trods af dens middelmådige filoverførselsresultater får du virkelig noget for pengene med RT-AC66U B1, og derfor får den vores klare anbefaling i kategorien for billige routere. Den er et gedigent godt valg for den almindelige bruger, som ikke overfører kæmpe store filer på daglig basis.

Betaler du for meget for din internetforbindelse?
Prøv et hurtigt tjek og se hvor meget du kan spare.